Spørgsmål
Kan det passe, at ifølge islamisk tid, at når Maghrib-bønnen er gået ind, så skifter dagen til næste dag?
F.eks. siger man i dag i verden at næste dag er gået ind efter 00.00 ved midnat, men i Islam har jeg hørt, at det er efter Maghrib. Er det rigtigt?
Svar
Hvis man vil følge det islamiske dato-system, så skifter dagen ved Maghrib.
Modsat det system vi normalt er vant til, hvor det bare er vedtaget, at dagen skifter ved midnat, så er det i den islamiske kalender en faktisk begivenhed, der symboliserer, at dagen er skiftet. Og den begivenhed er solnedgang.
Islamisk set starter en ny dag når Maghrib går ind. Så i følge den islamiske kalender varer en dag fra Maghrib til Maghrib. Det betyder, at det første der sker i en Islamisk dag er faktisk, at det er natten, der starter og derefter bliver det lyst.
Det kan så forklare, hvorfor man beder taravih “dagen før” man faster. Det gør man egentlig ikke. Dagen skiftede jo, da det blev Maghrib. Derfor blev det allerede d. 1. Ramadan ved Maghrib tid, men vi faster bare først, når det er lyst fra Fajr til Maghrib.
Så man starter faktisk taravih helt korrekt d. 1. Ramadan. Det føles bare som om, at man starter en dag tidligere, fordi vi er vant til kalender-systemet, hvor der skiftes dag ved midnat.
Det er så også derfor, at man “ikke beder taravih den sidste dag i Ramadanen”. Det gør man heller ikke. Ramadanen sluttede rent faktisk, da det blev Maghrib. Det føles bare som om, at man stopper en dag tidligere, fordi vi er vant til kalender-systemet, hvor der skiftes dag ved midnat.
Og Allah ved bedst,
Waseem Hussain.