Forside / Råd & Vedjledning / Nogle gode råd til at stå op til Fajr
fajr

Nogle gode råd til at stå op til Fajr

Råd & Vedjledning
Spørgsmål

Jeg har lidt svært ved at stå op til Fajr-bønnen. Har I nogle råd, som kan hjælpe mig med at stå op?


Svar

Fajr-bønnen er den tidlige morgenbøn, hvor vi som mennesker ligger trygt og godt i vores varme seng. Det kan derfor være en udfordring at vågne til Fajr.

Man skal op tidligt, ud i kulden, man er træt, og vil gerne sove videre. Men netop fordi at det er sådan en stor udfordring, så er belønningen for at bede Fajr til tiden også meget større.

Det er berettet, at Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sagde:

Den der beder Fajr er under Allahs beskyttelse.Sahih Muslim1

Den der beder, før solen står op (Fajr) og før solen går ned (Asr), vil ikke komme i helvede.Sahih Muslim2

De værste bønner for hyklerne er Isha og Fajr.Sahih Bukhari3

Ovenstående hadith er grund nok til, at man skal tage seriøse skridt for at sikre sig, at man altid får læst Fajr-bønnen til tiden.

Hvad man kan gøre, for at stå op til Fajr.

Nedenfor er der en række råd omkring, hvad man kan gøre for at få bedt Fajr til tiden.

 • Inden du skal sove så sørg for at være fast besluttet på, at du skal vågne til Fajr. Forestil dig, at du skal til eksamen ved Fajr-tid. Hvor tit sker det, at man sover over sig til at komme til en vigtig eksamen? Hvis man kan vågne til sin vigtige eksamen, så kan man også godt vågne til Fajr.

Hvis man virkelig har en fast beslutning i sit indre om, at man vil vågne lige meget hvad, så vil Allah også hjælpe én med at vågne.

 • Sov tidligt. Som mennesker har vi brug for søvn, og den skal vi have lige meget hvad. Jo senere man sover i forhold til ens søvnbehov, des større problemer vil man have ved at vågne tidligt til Fajr.
 • Sæt mange alarmer, gerne flere forskellige steder i værelset (ovenpå skabet, i den anden ende af værelset mm), så man tvinges til at bevæge sig for at slukke dem.

Lås dem evt. inde i en skuffe eller et skab, så man tvinges til at tænde lyset, finde nøglen, låse op og først derefter kan slukke alarmen. Jo sværere det bliver at sove videre, des nemmere bliver det for os at vågne.

 • Hvis du kan, så få et familiemedlem derhjemme til at vække dig. Det duer selvfølgelig kun, hvis der er andre i hjemmet, der er vågne og er villige til det. Men hvis der er, så er det ofte en meget effektiv måde.
 • Hvis du kan, så få en ven til at ringe og vække dig. Som venner kan vi gøre mange ting for hinanden, og en af de vigtigste ting vi kan gøre er at hjælpe hinanden i Islam. Det er på ingen måde flovt at bede en ven om at ringe og sikre sig, at du er vågnet.

Tværtimod vidner det om stor oprigtighed, du viser tillid til din ven, og giver ham samtidig mulighed for at få belønninger for at hjælpe dig. Man kan evt. aftale, at man ringer til hinanden på et bestemt klokkeslæt.

På den måde hjælper man hinanden til at vågne, for den der ikke selv har ringet, bliver ringet op af sin ven.

 • Sov med wudu. Hvis muligt så sørg for at have wudu inden du går i seng. Det giver baraka (velsignelse) i ens søvn, og sikrer, at man får en god nats søvn.
 • Sov sidelæns på højre side. Dette er sunna-måden, som det er berettet, at Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sov på. Den skulle sikre, at man ikke falder i en meget tung og dyb søvn, der hindrer en i at vågne.
 • Hvis muligt, så sov med ansigtet vendt mod qibla (bederetningen). Fordi der er baraka (velsignelse) i at være vendt mod qibla. Det er så ikke altid, at ens værelses indretning tillader dette, men hvis muligt så prøv gerne.
 • Lav du’a inden du sover: F.eks. ved at læse surat al-Falaq og surat al-Nas og sige: “Allahumma bismika amutu wa ahya” (Allah i dit navn lever og dør jeg).
 • Undgå at spise inden du sover. En meget fyldt mave giver ofte også en tung og dyb søvn.
 • Skær ned på kød. Overdreven indtagelse af mad, og især kød har det med at påvirke os i uheldige retninger og gøre os dovne.
 • Skær ned på chokolade, slik og lignende kost. Det lyder måske mærkeligt, men prøv at at ændre lidt på kostvanerne og skær ned på disse ting.

Enhver der har prøvet at ændre på de ting, vil kunne se, at det virkelig hjælper.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

 1. Hadithen er sahih.
  من صلى صلاة الصبح فهو في ذمة الله []
 2. Hadithen er sahih.
  لا يلج النار من صلى قبل طلوع الشمس وقبل غروبها []
 3. Hadithen er sahih.
  أثقل الصلاة على المنافقين العشاء والفجر []