Forside / Ægteskab & Familie / Børn & opdragelse / I hvilken alder skal man bede, og hvornår skal man lære børn at bede?
child_praying

I hvilken alder skal man bede, og hvornår skal man lære børn at bede?

Børn & opdragelse, Råd & Vedjledning
Spørgsmål

I hvilken alder er det obligatorisk at bede, og hvornår bør man lære børn, at de skal bede?


Svar

Det er først obligatorisk at bede, når man er voksen.

Man er voksen i det øjeblik, man når puberteten (dvs når en kvinde får menstruation eller en mand kan få sædagang/udløsning). Indtil da er det ikke obligatorisk at bede.

Men fordi man kan blive voksen fra den ene dag til den anden, så skal man være vant til at bede, når man er nået til pubertetsalderen.

Dette er en gradvis proces som forældrene har ansvaret for at iværksætte, og derfor skal de sørge for at lære børn at bede.

Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sagde:

Befal jeres børn at bede når de er syv, og irettesæt dem for det [hvis de ikke gør det], når de er 10, og sørg for, at de ikke længere sover sammen.Sunan Abu Dawud1

Det betyder, at når børn bliver omkring syv, skal man til at vænne dem til at bede regelmæssigt.

Man skal starte gradvist, hvor man f.eks. først lærer dem at bede en bøn hver dag. Jo ældre de bliver, des mere pålægger man dem af ansvar i forhold til bønnen. Men som sagt så er det en gradvis proces, hvor man ikke skal være for hård ved barnet.

Det betyder ikke, at de absolut kun skal starte, når de er syv. Det kan godt ske både før og efter, afhængig af barnet og dets evne til at forstå og handle.

Resultatet skal gerne være sådan, at når de er 10 år, beder de alle fem daglige bønner, og bliver irettesat, hvis de ikke beder.

Således, at de er 100% klar og vant til at bede, den dag de bliver voksne (når puberteten). Men naturligvis, så vidt det er muligt for dem at gøre det, for de er jo ikke voksne endnu.

Men da de har nået en alder, hvor de nærmer sig “voksenalderen”, skal man også til at lære dem alvoren af bønnen, og man vil ligefrem irettesætte dem, hvis de ikke beder.

Irettesat vil i denne sammenhæng være, at disciplinere sine børn med de midler, der er tilladte, og vil få børnene til at bede og forstå vigtigheden af bønnen.

Det handler altså om at lære børnene at bede, men på en måde, hvor de stadigvæk vil elske Islam og samtidig indse bønnens vigtighed.

Det er på ingen måde nogen tilskydelse til, at man skal tæve sine børn. Det kommer de ikke til at elske bønnen eller Islam af.

Men man skal, med de midler man har til rådighed som ansvarlig forælder, lære sine børn at forstå, at det er vigtigt at bede.

Det er berettet af Aysha (Profetens kone) at:

Profeten (må Allahs fred og velsignelser være over Ham) slog ikke sin tjener, sine koner eller noget som helst med sine hænder. Sahih Muslim2

 

Og Allah ved bedst,
Waseem Hussain.

 

Kilde

Ibn Allan, Dalil al-Falihin
Haskafi, Durr al-Mukhtar
Manawi, Faid al-Qadir
Ibn Hajar, Fath al-Bari
Tahtawi, Hashiyat Tahtawi Ala Maraqi al-Falah
Zailai, Tabyin al-Haqaiq

  1. Nawawi skriver i Riyad al-Salihin at hadithen er hasan
    مروا أولادكم بالصلاة وهم أبناء سبع سنين واضربوهم عليها وهم أبناء عشر سنين وفرقوا بينهم في المضاجع []
  2. Hadithen er sahih.
    ما ضرب رسول الله صلى الله عليه وسلم شيئا قط بيده ولا امرأة ولا خادما إلا أن يجاهد في سبيل الله وما نيل منه شيء قط فينتقم من صاحبه إلا أن ينتهك شيء من محارم الله فينتقم لله عز وجل []