Forside / Fasten / Daglige problemstillinger som fastende / Hvordan er det med hensigten (niyya), når man faster? Hvornår har man en hensigt, og hvad skal man gøre, hvis man glemmer at lave den?
ramadan4

Hvordan er det med hensigten (niyya), når man faster? Hvornår har man en hensigt, og hvad skal man gøre, hvis man glemmer at lave den?

Daglige problemstillinger som fastende
Spørgsmål

Hvordan er det med hensigten (niyya), når man faster? Hvornår har man en hensigt, og hvad skal man gøre, hvis man glemmer at lave den?


Svar

Man skal have en hensigt om at faste, for hver eneste dag man faster i Ramadanen.

Dvs. at fasten er kun gyldig, hvis man har hensigt om, at man rent faktisk faster. Hvis man ikke har hensigt om at faste, så faster man heller ikke.

Hensigten om at faste er, at man i sit hjerte er klar over, hvad man foretager sig, sådan at hvis man skulle blive spurgt om, hvorfor man ikke spiser og drikker, så ville man svare, at det er fordi jeg faster.

Dette er noget enhver fastende altid vil være klar over, og derfor har man som minimum altid en vis form for hensigt om at faste.

Hvis man står op og spiser ved suhur (måltidet inden Fajr), så vil det være ensbetydende med, at man har en hensigt.

Det er ikke et krav, at man siger noget bestemt som hensigt.

Men har man lært at sige noget bestemt, en du’a eller andet i den stil, vil det være fint at gøre det. Ellers kan man sige ting som: ”Jeg faster dagen i morgen for Allahs skyld”, “Jeg har hensigt om at faste den næste dag i Ramdanen for Allahs skyld” eller lignende.

Hensigten om at faste næste dag kan laves når som helst fra Maghrib til Fajr.

Hensigten behøver ikke at være det absolut sidste man gør, inden man begynder at faste. Hvis man laver hensigten inden Fajr, så vil det ikke ugyldiggøre hensigten, hvis man spiser, drikker eller har samleje bagefter. Dog er det bedst, hvis man laver hensigten lige før Fajr.

Hvis man ikke får lavet hensigten inden Fajr, kan man godt nå at faste alligevel, ved at lave hensigten indtil halvvejs mellem Fajr og Maghrib (inden dahwa al-kubra), under forudsætning af, at man endnu ikke har gjort noget, der ellers ville bryde fasten.

For eksempel hvis man sover over sig og først vågner kl. 9 og ikke fik lavet hensigten inden man sov, så kan man stadig nå at lave hensigten inden halvvejs mellem Fajr og Maghrib.

Hvis Fajr f.eks. er kl. 3 og Maghrib kl. 21, så er der 18 timer i mellem dem. Halvdelen af 18 er 9, og de lægges så til starten på Fajr-tidspunktet, og så får man 12. Altså vil man kunne nå at indsætte en hensigt og faste den dag, så længe det gøres inden kl. 12.

Man kan kun nå at indsætte hensigten “for sent” indtil halvvejs mellem Fajr og Maghrib.

Halvvejs mellem Fajr og Maghrib er ikke det samme som middag, kl. 12 eller starten på Dhuhr bønnen. Det præcise tidspunkt er noget, der vil svinge i forhold til hvornår Fajr og Maghrib bønnerne starter.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Kasani, Badai al-Sanai
Shaykh Nizam m.fl, Fatawa Hindiyya
Shalabi, Hashiyat Shalabi
Tahtawi, Hashiyat Tahtawi Ala Maraqi al-Falah
Mousuli, Ikhtiyar
Shaykhi Zadah, Majma al-Anhur
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar