Forside / Tilbedelse / Bønnen / Udførelse af bønnen / Pege med fingeren under tashahhud?
tashahhud_finger

Pege med fingeren under tashahhud?

Udførelse af bønnen
Spørgsmål

Jeg forstår ikke det med fingeren i tashahhud. Nogle peger, og andre gør ikke, og nogle laver en cirkel. Hvad er den rigtige måde at gøre det på?


Svar

Der findes overordnet to holdninger til, hvad man skal gøre med højre hånds pegefinger i tashahhud (attahiyat), når man når til den del, der lyder “ashhadu an la ilaha illallah”

  1. Man hverken løfter eller peger med fingeren. I stedet holder man pegefingeren stille ligesom alle de andre fingre.
  2. Man løfter og peger med pegefingeren, når man siger “la ilaha”, og stopper med at pege når man siger “illallah”.

Man kan følge begge holdninger.

Det er altså ikke forkert, hvis der er nogen, der ikke løfter fingeren, og det er heller ikke forkert, hvis der er nogen, der løfter fingeren.

Hvis man løfter og peger med pegefingeren, kan det gøres på tre måder. For alle tre måder gælder, at man løfter fingeren og peger, når man siger “la ilaha”, og sætter den ned igen, når man siger “illallah”.

De tre måder er:

  1. Bare løfte pegefingeren og sætte den ned igen som før. Dvs. det er uden at bevæge nogen af de andre fingre.
  2. Løfte pegefingeren og knytte resten af hånden ved at trække langefingeren, ringefingeren og lillefingeren indad og sætte tommelfingeren sådan, så den ligger på langs med langefingeren. Man løfter og peger, mens man har knyttet hånden sådan, og sænker pegefingeren igen, uden at flytte på de andre fingre. Man holder altså hånden knyttet i den position for resten af tiden, mens man sidder.
  3. Løfte pegefingeren og knytte resten af hånden ved at trække langefingeren, ringefingeren og lillefingeren indad, mens man former en cirkel med tommelfingeren og langefingeren. Man løfter og peger, mens man har den cirkel, og sænker så pegefingeren igen, uden at flytte på de andre fingre. Man holder altså hånden i den position for resten af tiden, mens man sidder.

Folk gør det på forskellige måder afhængig af, hvad der er udbredt i deres områder. F.eks. ser man ofte, at tyrkere og folk fra central-asien ikke løfter fingeren, mens arabere og pakistanere løfter den.

Det bedste er måske at følge det, som man er opdraget med eller er mest komfortabel med.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Kasani, Badai al-Sanai
Haskafi, Durr al-Mukhtar
Shaykh Nizam m.fl, Fatawa Hindiyya
Halabi, Halabi Kabir
Shurunbulali, Imdad al-Fattah
Babarti, Inaya
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar
Sadr al-Sharia, Sharh Wiqaya
Tumurtashi, Tanvir al-Absar