Forside / Tilbedelse / Tahara (wudu & renlighed) / Hygiejne, urenheder & toiletbesøg / At gå på toilettet, og rengøre sig selv bagefter (istinja)
vask

At gå på toilettet, og rengøre sig selv bagefter (istinja)

Hygiejne, urenheder & toiletbesøg
Spørgsmål

Hvordan skal toiletbesøg udføres? Hvad skal man gøre, efter man er gået på toilettet og tisset?
Hvilke regler gælder for rengøring af kønsdele, og hvordan man i givet fald skal udføre dette, dvs. skal man vaske eller bare tørre sig med toilet papir?


Svar

Det der er påkrævet er, at man rengør sig ved det sted, hvor der kom noget ud.

Enten ved anus, hvis man lavede afføring, eller ved ens kønsdel, hvis man tissede. Dette kan gøres med toiletpapir, vand eller ved at bruge begge dele, og man bør kun bruge venstre hånd til at rengøre med.

Det er makruh at stå op, selv hvis man skal tisse. Man skal derfor altid sidde ned, og det er forkert at stå op, medmindre man har en god grund.

En kort oversigt over, hvordan et toiletbesøg bedst udføres:

 • Lave du’a før man går på toilettet
  Dvs. når man er på vej ind på toilettet, f.eks. når man åbner døren, bør man sige: ”Audhubillahi min al-khubuthi wa al-khabaith”. Det vil være bedst, hvis man husker at gå ind på toilettet med venstre fod.
 • Sidde ned, uanset hvad man skal
  Dette gælder for både mænd og kvinder, og uanset om man skal lave afføring eller tisse.
  Mænd skal altså også sørge for at sidde ned hver gang de tisser, og det er forkert, hvis de står op og tisser. Ofte vil mænd, der står op, uundgåeligt lave urinpletter på kummen, gulvet og endda tøjet.
  Hvis man ikke er vant til at sidde, så kan man hurtigt lære det, og når man først har prøvet det, vil man opdage, at det er meget mere behageligt end at stå op.
  Hvis man har en undskyldning for at stå op, som f.eks. at man befinder sig et ulækkert sted, så behøver man ikke sidde ned.
 • Tørre væk med toiletpapir
  Efter at man er blevet færdig, tørrer man stedet med toiletpapir. Dette bør man gøre, før man vasker stedet, men det er også i orden at vaske med det samme.
 • Vaske stedet
  Når man har tørret det væk med papir, så vasker man kort, indtil det er blevet rent. Man hjælper let til med fingrene fra venstre hånd, så man sikrer sig at stedet er blevet helt rent.
  Så længe der ikke er urin eller afføring på hånden, vil hånden være ren efter man har vasket. Det vil altså ikke gøre ens tøj beskidt, hvis man trækker bukserne op.
 • Vaske hænderne bagefter
  Til slut vasker man hænderne, hvilket også er en ting som mange mennesker ikke er opmærksomme på, og det er upassende at lade være med at vaske hænderne.
 • Lave dua når man går ud fra toilettet
  Når man kommer ud fra toilettet, bør man huske at sige: ”Al-hamdu lillahi alladhi adhaba anni al-adha wa aa’faani”. Det vil være bedst, hvis man husker at gå ud fra toilettet med højre fod.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Haskafi, Durr al-Mukhtar
Shurunbulali, Imdad al-Fattah
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar