Forside / Tilbedelse / Bønnen / Tilawa & sahw (sajda for recitation & forglemmelse) / Hvad gør man, hvis man glemmer hvor man er nået til i bønnen?
prayer_man

Hvad gør man, hvis man glemmer hvor man er nået til i bønnen?

Tilawa & sahw (sajda for recitation & forglemmelse), Udførelse af bønnen
Spørgsmål

Hvad gør man, hvis man glemmer hvor man er nået til i bønnen?


Svar

Hvis man glemmer, hvilken rak’a man er nået til, skal man tage en beslutning, følge den, og bagefter droppe enhver tvivl man har.

Hvis man f.eks. er i tvivl, om det er tredje eller fjerde raka, man er nået til, så tager man en beslutning, om hvilken man tror det er. Så man prøver efter bedste evne hurtigt at regne ud, om det er tredje eller fjerde raka.

  • Hvis man føler det er fjerde, så går man ud fra, at det er fjerde raka, og fortsætter bønnen, som om man var i fjerde raka.
  • Hvis man føler det er tredje, så går man ud fra, at det er tredje raka, og fortsætter bønnen, som om man var i tredje raka.

Man behøver ikke lave Sajda al-Sahw til sidst, hvis man laver en hurtig beslutning og fortsætter bønnen.

Det vigtige er, at man tager en belsutning og fortsætter. Man skal ikke blive hængende på, “jeg ved det ikke”.

Ulama forklarer, at situationer, hvor man bliver i tvivl, bør man se på som en slags ”multiple choice test”, hvor man kun har to muligheder, enten ”ja” eller ”nej”. Man kan ikke opfinde en tredje svarmulighed, der hedder, ”jeg ved det ikke”.

Så når man er i tvivl, om hvilken raka det er (f.eks. om det er tredje eller fjerde raka), så har man kun to muligheder. Enten er det tredje raka, eller også er det fjerde raka.

Man kan ikke sige: ”jeg ved det ikke”. Det er enten eller.

Så man tager en beslutning om, hvilken raka det er, og fortsætter bønnen i forhold til den beslutning. Herefter behøver man ikke tænke nærmere over det.

Der er ingen grund til, at man automatisk skal gå ud fra det laveste antal. I stedet tager man en beslutning og fortsætter bønnen i forhold til det.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Ibn Nujaym, Ashbah wa al-Nazair
Kasani, Badai al-Sanai
Khadimi, Bariqa al-Mahmudiyya
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar