Forside / Tilbedelse / Bønnen / Udførelse af bønnen / Hvad er Qibla (bedretningen), og hvorfor skal man bede i en bestemt retning?
qibla

Hvad er Qibla (bedretningen), og hvorfor skal man bede i en bestemt retning?

Udførelse af bønnen
Spørgsmål

Hvad er Qibla (bedretningen), og hvorfor skal man bede i en bestemt retning?


Svar

Når man beder bønnen (salah, namaz), skal man bede den i retning af Ka’aba området ved al-Haram moskéen i Mekka (ca. samme område som den sorte bygning midt i moskéen).

Det er denne bederetning, der kaldes Qibla.

Man beder i den retning, fordi Allah siger:

Vend jeres ansigter i retning af den hellige moské (Masjid al-Haram).Baqara 2:144

Allah findes jo ikke et sted som sådan, så derfor kunne man blive ledt til at tro, at man kunne bede i hvilken som helst retning.

Men sådan forholder det sig ikke, for Allah har befalet os at bede i en bestemt retning, for dermed at se om vi vil følge Hans befaling eller følge vores egen logik og egenrådighed og bare bede i den retning, vi nu engang har lyst til.

Så når vi har en bestemt bederetning (Qibla), så er det i virkeligheden et udtryk for, at vi vælger at følge Allah, som Han ønsker det, fremfor at gøre som vi nu engang selv synes, at det burde gøres.

Nogle af de mange visdomme ved at have en bestemt bederetning er, at det skaber fælleskab, disciplin og sammenhold blandt muslimer.
Derudover er det med til at øge fokus og koncentrationen i bønnen.

Det man egentlig beder i retning af, er Ka’aba området. Dvs. området ved den store sorte bygning, der er midt i al-Haram moskéen i Mekka. Ka’aba området er i virkeligheden lidt større end selve bygningen.

Man beder kun i retning af området, og man tilbeder ikke bygningen, moskéen eller noget andet i den stil. Det er altså retningen, der er vigtig og ikke bygningen.
Så selv hvis bygningen skulle blive fjernet, ville man stadig blive ved med at bede i den retning.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Halabi, Halabi Saghir
Mousuli, Ikhtiyar
Shurunbulali, Maraqi al-Falah
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar