Forside / Halal & Haram / Sociale relationer / Er det tilladt at tage med til julefrokost?
julefrokost

Er det tilladt at tage med til julefrokost?

Sociale relationer
Spørgsmål

Hvad hvis man er nødt til det pga. arbejdet?

Svar

Julefrokoster har stort set intet at gøre med julen, så det skal ikke opfattes som en kristen tradition, som muslimer alene pga. navnet ”julefrokost” skal holde sig fra.

Problemet med julefrokoster er, at de ofte kredser omkring store mængder alkohol, at være fuld, flirte og har typisk kraftige seksuelle undertoner.

I en sådan situation vil det ikke være tilladt at tage med, medmindre man har en meget god grund, som f.eks. med familien, arbejdet eller lignende, hvor det i nogle tilfælde kan blive nødvendigt at tage med.

Men man bør opveje det i forhold til arbejdspladsens eller familiens generelle miljø, de tilstedeværendes forventede indstilling til julefrokosten, arrangementets type, størrelse, graden af nødvendighed for at tage med og lignende forhold.

Hvis man føler, at det er nødvendigt at tage med, vil det være tilladt at være til stede så længe ”julefrokosten” stadig er sober, og tingene ikke har taget overhånd. Når dette sker, bør man forlade forsamlingen på en venlig måde.

Hvis man tager med, skal man stadig holde sig indenfor islamiske rammer. Så det vil ikke være tilladt at begive sig ud på dansegulvet, deltage i problematiske ”julelege” eller andet, der ikke er tilladt.

I forbindelse med venner og studier (skole, gymnasium, universitet mm.) vil det sjældent være nødvendigt at tage med. Her vil julefrokosten ofte kun handle om at være fuld og flirte.

Og det er ikke et miljø, hverken muslimske mænd eller kvinder bør være en del af.

Typisk ender sådanne arrangementer alligevel med, at man deler sig op i to grupper. Dem der drikker og ”er med i julefrokosten”, og dem der ikke drikker og ”ikke rigtig er med i julefrokosten alligevel.”

Derfor er der ikke den store idé i at tage med til julefrokost-arrangementer på skoler, gymnasier, universiteter mm.

Hvis man føler sig presset til at tage med til julefrokosten og har svært ved at sige nej, så er det muligt at udtrykke sin bekymring overfor dem, der arrangerer julefrokosten.

Nogle gange kan de være meget forstående, og om muligt kan de begrænse alkohol-indtaget under selve maden. Hvis det er tilfældet, kan man være til stede under selve maden, men så forlade forsamlingen bagefter, på en venlig måde, inden det tager overhånd.

Hvis julefrokosten er fri fra at kredse omkring alkohol, flirte, seksuelle undertoner og andre problematiske ting, vil det være tilladt at tage med.

Under alle omstændigheder bør man altid overveje, hvorfor man tager med til en sådan forsamling, hvad fordelene ville være ved at tage med, og hvad ulemperne ville være ved at lade være.

Især bør man huske, at det generelt ikke er anbefalet muslimer at være tilstede ved forsamlinger, der indeholder ting og gøren, der ikke er tilladt og kan skabe fitna (føre til ting, der ikke er tilladt).

Hvis man virkelig føler, at man er nødt til at tage med, kan man tage derhen i en kort periode og venligt forlade forsamlingen, før det bliver ”for slemt”.

I sidste ende ved en person bedst selv, hvordan han forventer julefrokosten vil være, hvorfor han ønsker at tage med, og hvad han vil gøre derhenne, hvis han tager med.

 

Må Allah retlede os alle til at vælge det, der bringer os tættere på Ham, og give os styrken til at stræbe efter den højeste rang i Paradis.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Ibn Nujaym, Ashbah wa al-Nazair
Nahlawi, Durar al-Mubaha
Ibn Abidin, Nashr al-Urf