Forside / Ægteskab & Familie / Børn & opdragelse / Er dukker og lignende legetøj til børn tilladt?
toys (2)

Er dukker og lignende legetøj til børn tilladt?

Børn & opdragelse, Sociale relationer
Spørgsmål

Jeg har hørt, at det ikke er tilladt at købe dukker og lignende legetøj til børn, der er formet som et menneske eller et dyr, fordi det er skulptuer?

Jeg har også hørt, at man godt må, men kun hvis man “fjerner ansigtet” (fjerne øjne, næse mm.) fra dukken og legetøjet? Hvad er rigtigt?


Svar

Det er tilladt for børn at have legetøj formet som levende væsener (mennesker og dyr), og man er ikke påkrævet at “fjerne ansigtet” på dukker mm.

Det er korrekt at det er formet som en skulptur (det er jo tre-dimensionelt), men børn “ophøjer” ikke deres legetøj til en slags guddomelig status.

I stedet “nedgør” børn legetøjet, når de leger med det, idet de smider det rundt, slår på det, skubber til det, ødelægger det osv. Derfor er legetøj tilladt uanset form, og man er ikke påkrævet at fjerne ansigtet.

Dog er det problematisk, at bruge legetøjet på en ophøjet måde, som “pynt”, “udstilling” eller andet i den stil.

Generelt skal man også tænke over, hvilken form for legetøj, der er tale om. Visse former for legetøj har en skadelig effekt på barnet, både fysisk og psykisk, eller indeholder elementer, der ikke er passende for muslimer.

Der findes også en holdning om, at legetøj formet som dyr og mennesker ikke er tilladt, samt at man skal fjerne ansigtet på legetøjet. Så hvis man hører andet, er det fordi at der er forskellige holdninger til emnet.

I en sådan situation kan man følge det man har det bedst med, uden at fordømme de andre holdninger.

Under alle omstændigheder skal man som forældre være opmærksom på overdreven brug af leg og legetøj, da man har et ansvar for at lade sine børn “blive voksne” og lære dem “at tage ansvar”.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Haskafi, Durr al-Mukhtar
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar