Forside / Halal & Haram / Finansielle emner / Kan man fordele sin arv som man vil?
arv

Kan man fordele sin arv som man vil?

Finansielle emner
Spørgsmål

Er det tilladt at lave sit eget testamente og selv bestemme, hvordan ens formue skal deles efter ens død, eller sætter Islam en standard man skal følge?


Svar

Islam sætter en standard for, hvordan man kan dele sin formue i forhold til de islamiske regler for arv.

F.eks. kan man ifølge de islamiske regler for arv ikke gøre sine arvinger, som f.eks. sine børn arveløse, uanset om man kan lide dem eller ej.

Der er mulighed for at lave et testamente, hvor man kan bestemme, hvordan op til 1/3 af ens formue skal deles. Sådan så man kan diktere, at Ali skal have 1000 kr, 5000 kr skal sendes til en skole i Pakistan osv.

Men man kan ikke lade sine arvinger få del i den 1/3.

Så hvis Zaid dør og efterlader 24.000 kr i arv, så kan han lave et testamente, hvor han har mulighed for at bestemme, hvordan 1/3 (dvs. 8000 kr) af hans formue skal fordeles.

Så han kan f.eks. sige, at 2000 kr skal gå til hans bedste ven Ali, og resten skal gives til velgørenhed. Men han kan ikke gøre sådan, så at hans egen søn f.eks. får del i de 8000 kr.

I et land som Danmark vil det være en god idé at lave et testamente, hvor man gør det klart, at man ønsker, at ens formue skal deles i forhold til islamisk lovgivning.

Der kan opstå konflikter blandt arvingerne omkring araven, og hvis man ikke har gjort det klart i sit testamente, at man ønsker det delt i forhold til islamisk lovgivning, så vil det i stedet blive delt via den gældende danske lovgvining, hvis det skulle komme for retten.

Derfor er det bedre at sikre sig mod eventuelle konflikter og have skrevet et testamente, hvor man gør det klart, at man ønsker sin formue delt efter islamisk lovgivning.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Qadri Pasha, Ahwal Shakhsiyya
Zailai, Tabyin al-Haqaiq