Forside / De Islamiske Videnskaber / Hadith / Pas på med at få en kvinde til at græde, for Gud tæller hendes tårer. Er det en hadith?
graede

Pas på med at få en kvinde til at græde, for Gud tæller hendes tårer. Er det en hadith?

Hadith
Spørgsmål

Jeg modtog følgende:

“Pas på med at få en kvinde til at græde, for Gud tæller hendes tårer. En kvinde kom fra mandens ribben, og ikke fra foden til at blive trampet på. Ikke fra hans hoved, til at blive bestemt over. Men fra hans side, for at være ligeværdig. Under hans arm, for at blive beskyttet. Tæt ved hans hjerte, til at blive elsket….”

Jeg vil gene vide om dette er en hadith. Har vores Profet (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sagt det?


Svar

Betydningen af det omtalte citat er meget flot, men det lader ikke til at findes i nogen hadith samling.

Faktisk citeres det af ikke-muslimer som værende fra den jødiske talmud. Og der findes tilsyneladende en passage i talmud, der kan bakke det op:

“Rabh sagde: Man skal være opmærksom (påpasselig) overfor sin kone, og ikke snyde hende, selv med ord, for hendes tårer fremskynder straffen” (Talmud, Baba Metzia 59b, oversat til dansk fra en engelsk oversættelse http://www.sacred-texts.com/jud/t06/me105.htm)

Set i lyset af dette, og hvis det ikke findes i nogen hadith-samling, skal man holde sig fra at sende dette rundt, som om det var en hadith.

Betydningen er meget god, så man kan godt sige det, og der findes hadith, hvor Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) opfordrer os til at tage hensyn til, hvordan man behandler sin kone.

Men man skal undgå at omtale det som en hadith eller tilskrive det til Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham), idet Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) selv sagde:

Den der tilskriver mig en løgn, får sin plads i Helvede.Sahih Bukhari1

I andre udgaver af beretningen fremgår det, at det gælder for den, der gør det bevidst.

Det betyder altså, at hvis vi går rundt og siger/skriver, at Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sagde X, Y eller Z, og Han (må Allahs fred og velsignelser være med Ham)  rent faktisk ikke sagde det, så vil vi falde under den hadiths advarsel.

Med andre ord, når vi gengiver noget som om Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) sagde det, så skal vi tænke os om, inden vi gør det.

Derfor skal man generelt være meget påpasselig med at videresende e-mails og sms’er, der indeholder hadith uden henvisninger.

Særligt kæde-emails og kæde sms’er, hvor man opfordres til at sende dem til 10 andre fra ens liste og lignende, er ofte dybt problematiske, og deres såkaldte “hadith” har ofte intet med Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) at gøre.

At sende sådanne ting videre, skrive dem som profiltekster, status updates på facebook og lignende vil derfor være dybt problematisk, hvis man samtidig opretholder, at det er fra Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham).

Må Allah holde os beskyttede fra at være blandt dem Profeten (må Allahs fred og velsignelser være med Ham) advarer os mod.
Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

  1. Hadithen er sahih. []