Forside / Tilbedelse / Tahara (wudu & renlighed) / Hygiejne, urenheder & toiletbesøg / Hvad hvis man får lidt urin på tøjet, må man så bede med det eller ikke?
bukser

Hvad hvis man får lidt urin på tøjet, må man så bede med det eller ikke?

Hygiejne, urenheder & toiletbesøg
Spørgsmål

Hvad sker der ved at man får et par dråber urin på tøjet. Skal man skifte tøj før man kan bede i det? Hvad med at lave dua og læse Koranen i det?


Svar

Så længe den samlede mængde af urin og anden najsa (urenheder) på tøjet ikke er “for meget”, vil man være undskyldt og kan bede i det tøj, uden at skulle skifte det.

For meget urin vil i denne sammenhæng svare til størrelsen på den cirkel, man kan tegne på ens indre håndflade, (det bliver typisk en cirkel på 5-6 cm i diameter).

Hvis man har denne mængde eller derover på sit tøj, så vil ens bøn være ugyldig. Det er altså kun hvis der kommer så meget urin, og anden najasa på tøjet (5-6 cm i diameter), at det bliver nødvendigt at skifte tøj eller vaske det af.

Det vil være nok bare at vaske området, hvor urinen er, så man behøver ikke skifte tøjet, hvis man har vasket det væk.

Hvis den samlede mængde urin, og anden najasa, svarer til at være mindre end håndfladen (5-6 cm i diameter), så behøver man ikke vaske det væk for at bede, men det vil selvfølgelig være bedst at vaske det væk alligevel, hvis man har mulighed for det.

Når man befinder sig i situationen skal man lave en vurdering og afgøre, om det er for meget eller ej. Man skal selvfølgelig ikke stå og måle det, når man befinder sig i situationen.

Ovenstående er mht. at bede. Man kan godt lave dua og læse Koranen med tøj hvorpå der er en stor mængde urin også. Altså selvom det er mere end en håndflade (5-6 cm i diamter) vil det være tilladt at læse Koranen med det tøj på. Dog er det ikke noget der vil være værdigt at gøre, og derfor skal man undgå det.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Halabi, Halabi Kabir
Shurunbulali, Imdad al-Fattah
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar