Forside / Tilbedelse / Bønnen / Adhan & iqama (kaldet til bøn) / Hvordan skal man opføre sig under Adhan?
moske

Hvordan skal man opføre sig under Adhan?

Adhan & iqama (kaldet til bøn)
Spørgsmål

Hvordan skal man opføre sig under Adhan? Skal man være stille? Skal kvinder tildække deres hår? Skal man stoppe med at recitere Qur’an?


Svar

Det er wajib (nødvendigt) at svare tilbage på Adhan, når man hører den.

Dvs. det er syndigt, hvis man ikke svarer tilbage på Adhan, og man skal derfor stoppe de ting, der vil forhindre en i at kunne svare på Adhan, medmindre det er noget, man er undskyldt for at stoppe.

Derfor skal man stoppe med at snakke, læse (selv hvis det er Koranen) osv. hvis man hører Adhan.

Det er ikke et krav, men det er fra gode manerer, hvis man dækker hovedet med f.eks. hijab eller dupatta (tørklæde), når man hører Adhan.

En kvinde, der har menstruation, behøver ikke svare tilbage på Adhan, for hun skal ikke bede alligevel.

En person, der er optaget med noget, og han ikke bare kan stoppe, behøver ikke svare tilbage på Adhan, når den går i gang. Så hvis han f.eks. er i gang med at spise, på toilettet eller lignende, behøver han ikke svare tilbage på Adhan.

Hvis man hører Adhan for den samme bøn flere gange, så er det nok at svare på den første Adhan eller på den Adhan, der kommer fra ens egen moské.

Ovenstående gælder, hvis det er en live Adhan.

Så det er ikke wajib (nødvendigt) at svare tilbage på en optaget Adhan. Dog bør man opfatte en optaget / elektronisk Adhan (f.eks. fra TV, computer mm.) som en live Adhan, hvis man alligevel ikke får hørt en anden Adhan.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

Kilde

Haskafi, Durr al-Mukhtar
Shurunbulali, Imdad al-Fattah
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar
Zailai, Tabyin al-Haqaiq