Forside / Halal & Haram / Medier & underholdning / Er det tilladt at tage billeder (fotografier)?
camera

Er det tilladt at tage billeder (fotografier)?

Medier & underholdning
Spørgsmål

Er det tilladt at tage billeder (fotografier)?


Svar

Det er tilladt at tage billeder, både analoge og digitale.

Billeder (fotografier) adskiller sig fra tegninger, idet et billede er en refleksion af den faktiske virkelighed, og fungerer som et slags “fastfrosset” spejl.

Et billede er altså ikke det samme som en tegning, fordi en tegning er en efterligning af virkeligheden, hvorimod billedet er den faktiske virkelighed.

Dog er det værd at bemærke, at der også er en holdning om, at billeder og tegninger er det samme, og i følge denne holdning vil det ikke være tilladt at tage billeder.

Derfor kan man komme ud for, at nogle mener at det ikke er tilladt at tage billeder. Begge holdninger er gyldige, og man kan vælge at følge den, man har det bedst med, uden at fordømme den anden holdning.

I tilfælde af, at man følger Maliki-skolens holdning om, at tegninger er tilladte til at starte med, vil der slet ikke være noget problem med billeder heller.

Hvis man tager billeder, skal man være opmærksom på, at man ikke viser billeder af sig selv til ikke-mahram, hvor ens awra (det man skal have tildækket) er synlig.

Dvs. billeder taget uden hijab på, kan ikke vises til fremmede mænd.

Uanset hvad man følger bør man være påpasselig med brugen af billeder af sig selv og andre, særligt i vore elektroniske facebook tider.

Hvis man først har billeder ude af sig selv, så kan de lande hvor som helst og blive kigget på af hvem som helst.

Derudover skal man også være opmærksom på, hvem og hvad man tager billeder af, og om dem man tager billeder af har givet lov til det eller ej.

 

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

 

Kilde

Salah Muhammad Abu al-Haaj, Bayan
Wahaba Zuhaili, Fatawa Muasira
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar