Forside / Tilbedelse / Bønnen / Hvad der bryder & ikke bryder bønnen / Hvad skal man gøre, hvis man kommer til at læse suraen forkert under bønnen?
beder

Hvad skal man gøre, hvis man kommer til at læse suraen forkert under bønnen?

Hvad der bryder & ikke bryder bønnen, Tilawa & sahw (sajda for recitation & forglemmelse)
Spørgsmål

Hvad skal man gøre, hvis man læser en sura (noget fra Koranen) forkert under sin bøn? Skal man læse sura’en om, eller skal man lave sajda al-sahw (forglemmelses-knæfald)?


Svar

Hvis man laver en fejl i suraen, så retter man det stykke, hvor fejlen var.

Laver man f.eks. en fejl i surat “al-Ikhlas” og læser “wa lam ya kullahu kufuwan ehud”, så behøver man kun at læse det vers igen rigtigt.

Man behøver ikke at starte hele suraen forfra.

Nogle gange kan det dog være det, der skal til før man får rettet helt op på fejlen igen, så det afhænger lidt af, hvad der er nemmest og mest praktisk for en selv.

Ofte kan det være svært at rette et bestemt vers, fordi man er vant til at læse hele suraen på en bestemt måde og med en bestemt rytme. Derfor er der ikke noget galt i at starte helt forfra på suraen.

Hvis man bliver ved med at lave fejl, kan man gå i ruku eller læse en anden sura i stedet.

Nogle gange glemmer man simpelthen, hvordan man skal læse det rigtigt, og bliver ved med at lave den samme fejl igen og igen. Hvis det sker skal man se om man har læst ”wajib-recitationen” (den nødvendige recitation) eller ej:

  • Hvis man har læst ”wajib-recitationen”, og man støder på en fejl man bliver ved med at lave, så kan man bare gå i ruku i stedet for.
  • Hvis man ikke har læst ”wajib-recitationen”, ”, og man støder på en fejl man bliver ved med at lave, så skal man læse en anden sura i stedet.

“Wajib-recitationen” er hvad der svarer til længden af surat al-kawthar. Dvs. et langt eller tre korte vers fra Koranen.

Hvis man senere kommer i tanke om, at man læste forkert, så skal man ikke gøre noget.

Er man f.eks. gået i ruku, og så går det op for en, at man læste noget forkert i suraen, så skal man bare fortsætte sin bøn.

Man skal ikke afbryde bønnen, hvis man kommer til at læse forkert.

Hvis man kommer til at glemme et vers, går i stå, læser forkert eller lignende, så skal man rette fejlen, læse fra en anden sura i stedet eller gå i ruku. Det vil være forkert, hvis man afbryder bønnen pga. fejl i recitationen.

Der er ikke sajda al-sahw (forglemmelses-knæfald) for at læse noget forkert under bønnen.

Der er kun sajda al-sahw, hvis man glemmer noget, der er ”wajib” (nødvendigt) under bønnen.

Læs evt: En liste over hvad der giver sajda al-sahw?

Og Allah ved bedst,

Waseem Hussain.

Kilde

Haskafi, Durr al-Mukhtar
Ibn al-Humam, Fath al-Qadir
Halabi, Halabi Kabir
Tahtawi, Hashiyat Tahtawi Ala Maraqi al-Falah
Ibn Abidin, Radd al-Muhtar
Zailai, Tabyin al-Haqaiq